Fürjtartás

Fürjtartás

A fürjtartással kapcsolatban a 834/2007/EK rendelet és a kapcsolódó végrehajtási rendeletek részletes szabályokat nem állapítottak meg, ezért a 834/2007/EK rendelet 42. cikke értelmében jelenleg nemzeti, vagy annak hiányában az illetékes hatóság által elismert privát feltételrendszerek alkalmazhatók. Cégünk fürjtartásra vonatkozó privát feltételrendszerét a NÉBIH jóváhagyta.
Privát feltételrendszerünk kialakításánál figyelembe vettük az EU-bio rendeletek alapelveit, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályi és állatjóléti előírásokat.

Fogyasztói előnyök

A biotermékek fogyasztásával közvetett módon hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. Emellett, kutatások alapján a biotermékek több fontos tápanyagot tartalmaznak, mint a konvencionális termékek, s az ökológiai gazdálkodásban előállított termékek kevesebb eséllyel tartalmaznak növényvédőszer maradványt vagy egyéb szennyeződést.

Alapelvek

Az ökológiai fürjtartás során megvalósulnak az ökológiai gazdálkodás állatjóléti alapelvei. Ennek megfelelően a fürj nem tartható ketrecben. A fürjeket bekerített kifutón, csoportosan kell tartani, és biztosítani kell számukra az istálló-épülethez való folyamatos hozzáférést. Az istállóépületeket úgy kell kialakítani, hogy a fürjek a fajra jellemző viselkedési formákat ki tudják fejezni.
A csibéknek és a kifejlett állatoknak folyamatos hozzáférést kell biztosítani a takarmányhoz, mely ökológiai gazdálkodásból kell származzon.

Feltételrendszer

Link

Kapcsolattartó

Máté Farkas Máté Farkas

Mezőgazdaság
+36-1/336-0533
m.farkas@bio-garancia.hu