Az átállási termékemet értékesíthetem bioként?

Nem. Csak az átállási idő letelte után (vagy korosbítási kérelem pozitív elbírálása után) lehet a termékeket bioként értékesíteni. Átállási termékről beszélünk azon termékek esetén, amelyek betakarítása a szerződéskötéstől számított 12 hónap elteltével, de még a korábban említett hivatalos átállási idő lejárta (bio státusz kezdete) előtt kerül sor. 

Mi történik akkor, ha ugyanaz a növény ökológiai, illetve átállási egységben is előfordul, és az ökológiait értékesíteni szeretném? Ebben az esetben státuszmegosztásra van szükség. A gazdálkodónak el kell különítenie az ökológiai termelésből származó termékeket az átállásban lévő termelésből származó termékektől, és az elkülönítés igazolására pontos nyilvántartást kell vezetnie. Erről ellenőrünknek is meg kell győződnie. Ha a státuszmegosztás igényét időben jelzi (akár szezon elején, majd a betakarítást megelőző hetekben), a státuszmegosztásra sor kerülhet a főellenőrzésen is. Ellenkező esetben a pótellenőrzés költsége az Ügyfelet terheli. 

Nem tartozom az ellenőrzési rendszerbe, de a tyúkjaim csak saját, vegyszermentes terményt esznek, és a kertben kapirgálnak. Értékesíthetem a tojásokat bioként? Nem. Csak valamely tanúsító szervezet által ellenőrzött és tanúsított termék értékesíthető bioként.