Fontos! - új uniós ökológiai rendelet (feldolgozás)

Az új ökológiai rendelet (EU 2018/848) 

 Az ökológiai termelésre vonatkozó új uniós jogszabályok 2022.01.01-én lépnek hatályba. 

A feldolgozó és gyártó cégek esetében nem sok változásra kell számítani, azonban tanácsos ezekre már most elkezdeni felkészülni. 

A mesterségesen előállított nanoanyagok tilalma (7. cikk) 

A jövőben tilos a mesterségesen előállított nanoanyagokat tartalmazó vagy azokból álló összetevők vagy anyagok használata. Ezeknek az anyagoknak a meghatározása az új élelmiszerekről szóló EU 2015/2283. számú rendeletben található. Kivételt képeznek a természetes vagy véletlenül előforduló nanoanyagok. 

Tisztító- és fertőtlenítőszerek (24. cikk) 

Míg a mezőgazdasági termelőkre évek óta vonatkoznak tisztítási és fertőtlenítési követelmények, ez a terület még nem volt szabályozva a feldolgozók számára. A jövőben a bizottság bizonyos anyagokat tisztító és fertőtlenítő szerként is engedélyez a feldolgozási területen. 

Óvintézkedések és a gyanús esetek kezelése (27–29. cikk) 

A jövőben az élelmiszerlánc mentén minden vállalkozásnak ugyanazok a kötelezettségei lesznek, hogyan lehet elkerülni a szennyeződések és szabálytalanságok kockázatát, és hogyan kell kezelni a gyanús eseteket. 

Aromaanyagok használata (II. melléklet, IV. rész, 2.2.2. b) és 30. cikk, (5) bekezdés, a), iii.) 

A hagyományos aromák továbbra is használhatók az ökológiai termékekben, azonban az 1334/2008/EK rendelet 16. cikkének (2), (3) és (4) bekezdése alapján az alkalmazási terület korlátozott. Ide tartoznak a természetes aromák vagy a természetes aromakivonatok, ezeknek kizárólag vagy legalább 95 százalékban a megnevezett növényi vagy állati eredetű termékből kell származnia. Ezenkívül az aromakivonatok csak akkor engedélyezettek, ha élelmiszerekből származnak. 

Bevezették az ökológiai aromák meghatározását is. A 30. cikk (5) bekezdése a) pontjának iii. alpontja szerint ökológiai címkét kaphatnak, ha természetes aromákat vagy aromakivonatokat tartalmaznak (a fent leírtak szerint), és az összes aromaanyag-összetevőjük és aromahordozójuk ökológiai termelésből származik. Ezenkívül az aromákat mezőgazdasági eredetű összetevőknek fogják tekinteni, ezért a hagyományos aromák használatakor figyelembe kell venni az "5%-os szabályt". 

Egyes esetekben a termékek receptúráin átfogó változásokat kell tenni. Azt tanácsoljuk, hogy azok a cégek, amelyek termékeikben aromákat használnak, a korai stádiumban értékeljék, hogy szükség van-e változtatásra, és szükség lehet-e javításokra. 

Változások a címkézésben (30–33. cikk) 

A címkézésre vonatkozó követelmények megegyeznek a jelenlegi rendeletben foglaltakhoz képest. Csak a származási ország nyilatkozatára vonatkozó tolerancia emelkedik két százalékról öt százalékra, és bevezetik a regionális származási jelzés lehetőségét is. 

Kereskedelem harmadik országokkal (45. cikk) 

A biotermékek harmadik országokból történő behozatala és forgalmazása csak akkor lehetséges, ha az új EU-rendelet gyártási előírásai a harmadik országban is teljesülnek, vagy ha az adott országgal kereskedelmi megállapodás létezik. Az éghajlat és a hagyomány sajátosságait a feldolgozás során figyelembe lehet venni, azonban az ezzel kapcsolatos jóváhagyási folyamat még nincs kidolgozva. A következő esetek lehetségesek: 

• A termékek megfelelnek az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó uniós jogszabályok követelményeinek, és minden vállalkozót rendszeresen ellenőriznek. 

• A termékek az EU-val kötött kereskedelmi megállapodással rendelkező harmadik országból származnak, és megfelelnek a megállapodás feltételeinek. 

• A termékek egy olyan harmadik országból származnak, amelynek a szabályozási és ellenőrzési rendszerét az EU az EU-s szabályozási és ellenőrzési rendszerrel egyenértékűnek ismer el (lásd a harmadik országok jelenlegi listáját), azonban ez az eljárás 2026-ban lejár. 

Az egyenértékűség elve szerint elismert ellenőrző szervek listája, amelyek harmadik országokban történő ellenőrzéseket végezhetnek, 2024-ben érvényét veszti. Azokat az árukat, amelyeket 2026-ig importálnak az úgynevezett harmadik országok valamelyikéből, tanúsítvánnyal kell még importálni. 

A jogszabályi rendelkezések itt találhatók