Szolgáltatásaink – az ökológiai gazdálkodás, öko feldolgozás, és bioélelmiszer-kereskedelem tanúsítása

Fő tevékenységünk az ökológiai gazdaságok, feldolgozó üzemek és kereskedők ellenőrzése és tanúsítása. Szolgáltatásainkat 'Gazdálkodás', valamint 'Feldolgozás és kereskedelem' ágazatokban nyújtjuk.

Az alábbiak közül, kérjük, válassza ki az Ön számára releváns kategóriát, melyet követően áttekinthetőek elérhető szolgáltatásaink.


A tanúsítás menete, lépésről lépésre

1

Jelzi felénk érdeklődését
Az "Érdeklődés elküldése" gombra kattintva kitölti a formanyomtatványt
2

Kapcsolatba lépünk Önnel
telefonon vagy email-en keresztül
3

Regisztráljuk Önt az ökológiai gazdálkodás rendszerébe
A regisztrációs adatlapot aláírva eljuttatja részünkre
4

Ellenőrizzük tevékenységét a helyszínen,
tanúsítjuk és tanúsítványt állítunk ki a termékeiről

A Bio Garancia Kft. egy akkreditált ellenőrző- és tanúsító szervezet, mely az ISO 17065 szabvány szerint működik. Tevékenységünk a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH), illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt áll.

Új partnerek felvétele

Új ügyfeleink a honlapunkon keresztül regisztrálhatnak az általuk kívánt szolgáltatásokra.

Helyszíni ellenőrzés

A helyszíni ellenőrzést egy egységes és előre kidolgozott kérdéssor segítségével készítjük el. Az ellenőrzés előtt elküldjük ügyfeleinknek a kitöltendő dokumentumokat. Majd az ellenőrzés során ellenőrünk jegyzőkönyvet készít, melyben rögzíti észrevételeit, az intézkedéseket, amelyeket az ügyfélnek meg kell tennie az ellenőrzést követően, illetve ezek határidejét. Az ellenőrzés végén ellenőrünk ismerteti az ellenőrzési jegyzőkönyv teljes tartalmát, majd mindkét fél aláírja a jegyzőkönyvet. Ezt követően a jegyzőkönyv és az összes, az ellenőrzéshez kapcsolódó dokumentum a tanúsítóhoz kerül. Az ellenőrzést és a tanúsítást tehát sosem ugyanazon személyek végzik.

Tanúsítás folyamata

A tanúsító szervezet ellenőriz minden információt, melyet az ellenőr az ellenőrzés során begyűjtött. Amennyiben az üzem, illetve a termékek megfelelnek a vonatkozó előírásoknak, kiállításra kerül a tanúsítvány és ezzel a tanúsítási folyamat befejeződik.


Biogazdálkodás

Biogazdálkodásnak nevezzük azt a gazdálkodási, élelmiszer előállító rendszert, amely a talajjavító szerek, műtrágyák, meghatározott növényvédőszerek, valamint bizonyos állatgyógyászati készítmények használatát tiltja vagy korlátozza. Az ökológiai gazdálkodás előtérbe helyezi a fenntarthatóságot, biodiverzitást, a természeti környezet megóvását. A gazdasági szereplő szigorú ellenőrzési keretek között alkalmazza az EU bio rendeletben meghatározott szabályokat. 

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is biogazdálkodással foglalkozhasson, be kell jelentkeznie valamely tanúsító szervezethez. A bejelentkezés napjától az EU bio rendeletet be kell tartani, amely EU-s szinten meghatározott és egységes. Az ökológiai gazdálkodás résztvevője köteles megfelelni a feltételeknek, s az év során ezeket dokumentumokkal alátámasztani. A biogazdálkodást ellenőrző szervezet ezek betartását vizsgálja. 

Ökológiai gazdálkodásra utaló jelöléssel olyan személy/szervezet nem értékesítheti termékét, aki/amely az ellenőrzési rendszer keretein kívül tevékenykedik, még abban az esetben sem, ha gazdálkodása megközelíti, vagy akár azonos a szabályozott biogazdálkodással. 

A legfontosabb előírások egyike, hogy ökológiai gazdálkodásban nem engedélyezett a genetikailag módosított állatok, növényi anyagok és segédanyagok használata. Néhány kivétellel tilos a kémiai úton előállított szintetikus növényvédőszerek használata, valamint a könnyen oldódó foszforműtrágyák és szintetikus nitrogénműtrágyák alkalmazása. 

A következőkben olvashatnak néhány olyan kutatásokkal is alátámasztott állítást, amely a biogazdálkodás mellett szól (ÖMKi, 50 érv a biogazdálkodás mellett): 

  • a biogazdaságokat hivatalos úton ellenőrzik, a termelők tevékenységét rendeletek szabályozzák 

  • a biotermékek több fontos tápanyagot tartalmaznak, mint a konvencionális termékek: tejben magasabb az omega-3 zsírsav, zöldség-gyümölcsök gazdagabbak polifenolokban és flavonoidokban 

  • az ökológiai gazdálkodásban termesztett növények kevesebb eséllyel tartalmaznak növényvédőszer-maradványt 

  • a bio állattartásban nem alkalmaznak szintetikus teljesítményfokozókat, tilos a csonkítás 

  • a bio állattartó telepek számára előírás, hogy kifutó vagy legelő rendelkezésre álljon, ezért az állatok a mozgásigényüknek megfelelő teret kapnak 

  • a biogazdaság a madárvilágnak kedvezőbb élőhely – gyakrabban fordulnak meg, és többet fészkelnek 

  • magasabb a hasznos szervezetek aránya a bio művelésű talajokban – giliszták, pókok, egyéb ízeltlábúak, emellett a biológiai sokféleség is nagyobb 

  • az ökológiai mezőgazdság a felszíni vizeket és a talajvizet is óvja, kisebb a nitrogénbemosódás veszélye 

  • az ökogazdálkodásban az üvegházhatású gáz képződése kisebb mértékű