Bejelentkezés - Szervezetváltók

Amennyiben szeretne tanúsító szervezetet váltani, kérjük, kattintson a "Regisztráció" gombra. 

Azt követően elküldjük Önnek a szükséges tájékoztatókat és kitöltendő dokumentumokat. Kérjük, ne felejtse el tájékoztatni az előző tanúsító szervezetét a váltásról. 

Kérdés esetén lépjen velünk kapcsolatba, szívesen segítünk e-mailben vagy telefonon.  Útmutató a tanúsító szervezet váltás feltételeihez és folyamatához

Az ellenőrző szervezet váltást a 34/2013. (V. 14.) VM rendelet és az ÉLTV (2018. évi XLVI tv. az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről) szabályozza, és kimondja, hogy lehetőség van ellenőrző szervezetet váltani az év során bármikor, amelyért az ellenőrző szervezet külön díjat nem számolhat fel (34/2013 VM rendelet 17. § (1) és 2018. évi XLVI tv 27 § (5b) ). Amennyiben a tanúsító szervezet másként járna el, lehetőség van panasz benyújtására. 

Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatni a szervezetváltásról, annak feltételeiről és folyamatáról. 

Tanúsító szervezetet bárki válthat, aki a hazai rendszer egy tanúsított szereplője (termelő, feldolgozó és kereskedő). Amennyiben Ön úgy dönt, hogy szeretne élni a szervezetváltás lehetőségével, a következő szempontokat kell figyelembe vennie: 

1. A gazdasági szereplőnek a tanúsító szervezet váltására vonatkozó kérelmét ugyanazon a napon kell megküldenie jelenlegi tanúsító szervezetének és az újonnan választott tanúsító szervezetnek. Kérjük, ügyeljen ennek a betartására, mert eltérő napon történő kérelmek benyújtása esetén a terület átállási ideje újraindulhat. 

2. Szervezetváltás bejelentésekor a jelenlegi tanúsító szervezet díj- és költségmentesen helyszíni ellenőrzést végez a gazdasági szereplőnél, amennyiben az előző éves átfogó ellenőrzés és a tanúsító szervezet váltására vonatkozó kérelem benyújtása között hatvan napnál hosszabb idő telt el (kivéve mintavétel esetén, ha az eredmény alátámasztja az ökológiai rendelet megsértését) (34/2013 VM rendelet 17. § (5); 834/2007/EK tanácsi rendelet 27. cikke). 

3. A tanúsító szervezet az ellenőrzési dosszié releváns elemeit elküldi az újonnan választott tanúsító szervezetnek a kérelem kézhezvételétől számított tizenöt napon belül. 

4. Az újonnan választott tanúsító szervezet az ellenőrzési dosszié beérkezését követő tizenöt napon belül a gazdasági szereplőnél helyszíni vizsgálatot végez és a vizsgálat befejezését követő tíz napon belül dönt a gazdasági szereplő tanúsító szervezet váltása iránti kérelméről. A gazdasági szereplő az új tanúsítási rendszerbe a korábbi tanúsítási rendszerből való kilépés időpontjával lép be. 

5. A 2018. évi XLVI tv 27 § (5a) kimondja: Akinek a tanúsító szervezet döntése jogát vagy jogos érdekét sérti, a tanúsító szervezet döntésével szemben a döntésről való tudomásszerzést követő tizenöt napon belül, de legkésőbb az intézkedéstől számított három hónapon belül az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez kifogást terjeszthet elő. A kifogást az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv tizenöt napon belül bírálja el. 

Amennyiben kérdése merülne fel az ellenőrző szervezet váltással kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal!