Az 1981-ben alapított Bio Suisse Svájc legnagyobb ökológiai gazdálkodással foglalkozó szervezete, „Bud” (rügy) márkajegye az ország legismertebb ökológiai gazdálkodást igazoló címkéje.

Fogyasztói előnyök


A Bio Suisse „Bud” címkéje nagy bizalomnak örvend a svájci fogyasztók körében. A Svájcon kívülről származó termékek Bio Suisse tanúsítása lehetővé teszi az ilyen termékek „Bud” jelöléssel történő értékesítését, azonban a jelölés használata szigorú szabályokhoz kötött. Minden Bud-címkével ellátott terméken szerepel a címkét jogosan használó termelő és a tanúsító szervezet neve. A fogyasztók részére ez garantálja, hogy minden Bud-jelöléssel ellátott termék ellenőrzött forrásból származik, és előállításuk során betartották a szigorú minőségi követelményeket.

Kiemelnénk, hogy a Svájcon kívüli termelők Bio Suisse általi tanúsítása nem jogosítja fel a termelőket a Bud-logó használatára. Nekik a BIOSUISSE ORGANIC jelölést és/vagy az ennek megfelelő logót kell használniuk.

A szervezet alapvetően csak a Svájcban nem, vagy nem megfelelő mennyiségben előállítható termékek importját engedélyezi, és csak olyan importőröknek, akik a szervezettel érvényes szerződésben állnak.

A Bio Suisse több más tanúsító szervezethez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. A BioSuisse minősítéssel rendelkező gazdaságokban a dolgozók legális munkavállalásának, valamint a munkakörülményeinek ellenőrzésére is sor kerül.

Alapelvek


Teljes feltételrendszerük külön fejezetben ismerteti a Svájcban, valamint Svájcon kívül előállított termékek termelésének, feldolgozásának és kereskedelmének Bio Suisse által előírt követelményeit. A feltételrendszer részletesesen szabályozza a védjegyhasználatot is. A Bio Suisse követelményei az Európai Unió ökológiai gazdálkodást szabályozó előírásainál szigorúbb előírásokat jelentenek a tagokra nézve, amelyek közül kiemelendők az alábbiak:

• A mezőgazdasági üzem egészében ökológiai gazdálkodást kell folytatni, az ökológiai gazdálkodásért felelős vezető nem lehet vezetője konvencionális, tehát hagyományos gazdálkodást folytató üzemnek.

• Az üzem által hasznosított mezőgazdasági terület legalább 7%-át biodiverzitási célú területként kell kialakítani és fenntartani. Tilos a természetes élőhelyek kiirtása és művelésbe vonása.

• A vetésforgóban legalább 20%-ba talajjavító növényt (pillangós, zöldtrágyanövény) kell alkalmazni, a szántóföld legalább 50%-án talajtakarás (élő vagy holt növényi anyag) szükséges a vegetációs időn kívül is, továbbá ugyanazon egynyári kultúra ugyanazon területre történő vetése között legalább 12 hónapnak kell eltelni.

• A réztartalmú permetezőszerek mennyiségének korlátozása, valamint a réz- és kéntartalmú növényvédőszerek tilalma gabonában, pillangós növényekben és olajos növények esetében.

• Tőzeg nem használható talajjavításra, továbbá tápanyagutánpótlás céljára nem használhatók a szintetikus kelátokat (pl. EDTA) tartalmazó készítmények és a nagy koncentrációjú kálium-sók. A Bio Suisse gazdálkodók alapvetően a FiBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, Svájc) által vizsgált és jóváhagyott készítményeket használhatják.

• Gabonafélék esetében kizárólag ökológiai vetőmag használható.

• Állandó kultúrák, ültetvények esetén a sorközökben zöld növényborítást kell alkalmazni az erózió elkerülésére, megfékezésére.

Az előírások betartásának felülvizsgálatára évente kerül sor. Nem megfelelőség esetén a gazdálkodót szankcionálják, ami lehet figyelmeztetés, tanúsítvány visszavonás, szerződésbontás és kártételi kötelezettség megfizetésének előírása, valamint a tanúsítási döntés nyilvánosságra hozatala.

A Bio Suisse tanúsítás megszerzéséhez közvetlenül a szervezettel kell szerződni, amely szerződésben a gazdálkodó kötelezi magát a szervezet által támasztott követelmények betartására. Az írásbeli szerződés megkötését követően a Bio Suisse irányelveinek betartását és ennek ellenőrzését egy, a szervezet által megbízott, államilag akkreditált, független elismert ellenőrző és tanúsító szervezet, Magyarországon a Bio Garancia Kft. végzi el. Az ellenőrzés során készített dokumentumokat az ellenőrző szervezet tanúsítás céljából megküldi az osztrák partnercégünknek, a Bio Garantie-nak. Az ellenőzés során készített dokumentumok sikeres értékelése után kerül sor a tanúsítvány kiállítására. A Bio Suisse ellenőrzés más ellenőrzésekkel is kombinálható, így időt és pénzt takarítva meg Önnek.

Weboldal

Link

Feltételrendszer

Link

Kapcsolattartó

Máté Farkas Máté Farkas

Mezőgazdaság
+36-1/336-0533
m.farkas@bio-garancia.hu