Biokreis

Biokreis

A Biokreis szervezetet 1979-ben alapították gyakorlati szakemberek és gazdálkodók. Céljuk az ember és a természet célszerű együttélésének megvalósítása, hiszen az újrahasznosításon alapuló „körkörös” gazdaság (bio kreis – bio-kör) elve szerint a talaj, a növények, az állatok és az emberek közötti természetes kölcsönhatást kell elősegíteni a hosszú távú és fenntartható termelékenység biztosítása érdekében.

A Biokreis megalapítása óta jelképezi a megbízható, regionális együttműködéseket, az állatjóllétet és a kézműves élelmiszertermelést, és mindezt a természettel összhangban. A Biokreis az ökológiai élelmiszer termelőket és –forgalmazókat támogatja, az ökológiai gazdálkodást segíti. A biotermékek címkézéséhez szükséges tanúsítványok kiállítása mellett a szervezet támogatja az ökológiai mezőgazdaság fejlődését, és reklámstratégiák kialakításában is részt vesz. Fontos feladatnak tekintik az ökológiai gazdálkodás következetes, fenntartható és dinamikus továbbfejlesztését.

Fogyasztói előnyök

A Biokreis alapkövetelményei között szerepel a talaj természetes termőképességének megőrzése, elősegítése és növelése, valamint biológiai aktivitásának növelése; a nem megújuló erőforrások felhasználásának minimalizálása; az állatok egészségének megőrzése és magas szintű állatvédelem betartása; bio takarmány felhasználása; emellett az alkalmazott termesztési módszerek nem fejthetnek ki negatív hatást a környezetre vagy minimalizálniuk azt. A Biokreis védjegyet viselő élelmiszerek kevesebb adalékot tartalmazó, főként kézműves termékek. Ezen termékek magas minősége a fenntartható gazdálkodási módszereket követő Biokreis-követelmények szerint gazdálkodóknak köszönhető, akik nem használnak szintetikus növényvédő szereket és termésnövelő anyagokat, és csak annyi állatot tartanak, amennyit a területük el tud tartani. Az állatok megbetegedése esetén pedig inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben.
A Biokreis irányelvek szerint gazdálkodók a fenntarthatóságra törekszenek, mind ökológiai, mind társadalmi szempontból. Az ökológiai elvek betartatása mellett a Biokreis kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra is.

Alapelvek

Feltételrendszerük nem csak a gazdálkodókra, hanem a feldolgozókra, méhészekre, gasztronómia területére is kiterjed. Az eltérő területeket szimbolizálandó, a Biokreis két „pecséttel” rendelkezik,: a Biokreis az ökológiai gazdálkodást szimbolizálja, míg a „Regional and Fair” (regionális és tisztességes) szimbólumuk azt biztosítja, hogy a termék regionális biogazdaságból származik, valamint garantálja a tisztességes termelési körülményeket a termelési lánc minden szakaszában. A szervezet szerint ez a pecsét a gasztronómia, a méhészet, a feldolgozás és kereskedelem öko-pecsétje, ennek megfelelően megtalálható a végtermékeken, így például a hús-, tejterméken, pékárukon, méhészeti termékeken, italokon és gabonatermékeken.

A Biokreis feltételrendszerének alapját az Európai Unió hatályos ökológiai gazdálkodást szabályozó rendeletei jelentik, azonban néhány pontban szigorúbb előírásokat támasztanak tagjaikkal szemben, amelyek közül kiemelendők az alábbiak:

- a gazdaság teljes átállását írják elő, az ökológiai gazdálkodásért felelős személy nem lehet vezetője ugyanabban a régióban lévő konvencionális üzemnek,

- vásárolt trágya esetében a kijuttatható nitrogén mennyisége a 40 kg-ot nem haladhatja meg hektáronként,

- a kijuttatható nitrogén mennyisége (vásárolt és saját trágyából) nem haladhatja meg a 112 kg mennyiséget hektáronként,

- a komposzt használata előzetes engedélyhez kötött,

- biodiverzitási célú területelet kell fenntartani,

- regionális vágóhidak előnyben részesítése, állatszállítás max. 200 km távolságra, a szállítás nem haladhatja meg a 4 óra időtartamot,

- szilázs nem etethető folyamatosan egész évben, nyáron zöld takarmányt kell biztosítani,

- külön kitételként szerepel, hogy a Biokreis táblát jól látható helyre ki kell helyezni a gazdaság telephelyén.

Amennyiben egy termelő Biokreis védjeggyel ellátott terméket kíván termelni, akkor közvetlenül a szervezettel kell felvennie a kapcsolatot. A szervezethez való csatlakozás feltételeiről és a szerződéskötéshez szükséges lépésekről a szervezet ad tájékoztatást. Egy előzetes értékelés során az érdeklődő gazdálkodó a Biokreis szakemberével részletesen átbeszéli a Biokreis irányelvek szerinti gazdálkodás feltételeit. Az eredményes megbeszélés után kerül sor az írásbeli szerződés megkötésére. A szerződésben a gazdálkodó kötelezi magát a szervezet által támasztott követelmények betartására. Az írásbeli szerződés megkötését követően a Biokreis irányelveinek betartását és ennek ellenőrzését éves rendszerességgel egy, a szervezet által megbízott, államilag akkreditált, független elismert ellenőrző és tanúsító szervezet, Magyarországon a Bio Garancia Kft. végzi el. Az ellenőrzést követően a dokumentumokat az ellenőrző szervezet továbbítja a Biokreis szervezet felé. A tanúsítvány kiadásáról egy biogazdálkodókból és fogyasztókból álló független szervezet dönt. Amennyiben az ellenőrzés során nem-megfelelőségre derül fény, szankció kiszabására kerül sor. Az ellenőrzés más ellenőrzésekkel is kombinálható, így időt és pénzt takarítva meg Önnek.

Weboldal

Link

Feltételrendszer

Link

Kapcsolattartó

Máté Farkas Máté Farkas

Mezőgazdaság
+36-1/336-0533
m.farkas@bio-garancia.hu