EU bio rendelet

EU bio rendelet

2018-ban az EU Tanácsa jóváhagyta az (EU) 848/2018 számú rendeletét, amely meghatározza az ökológiai gazdálkodás elveit, céljait és átfogó szabályait, illetve azt, hogy, hogyan kell címkézni az ökológiai termékeket.

Ez a rendelet, 2022. január 1-jétől kezdődően, felváltotta az addig alkalmazandó 834/2007/EU számú rendeletet, amelyet az ökológiai termékek előállítására, értékesítésére és forgalmazására vonatkozó több, felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet és végrehajtási rendelet egészít ki.

Mindezek a jogi aktusok biztosítják annak jogalapját, hogy az áruk ökológiai jelöléssel forgalmazhatók-e az EU-n belül, beleértve a nem uniós országokból importált termékeket is. Az előírások azt is meghatározzák, hogy az EU ökológiai védjegye hogyan és mikor használható.

Vásárlói előnyök

Az ökológiai gazdálkodás olyan mezőgazdasági forma, amelynek célja az élelmiszerek természetes anyagok és folyamatok felhasználásával történő előállítása. Ezért az ökológiai gazdálkodás hatása a környezetre mérsékeltebb.

Irányelvek

Az Európai Bizottság számos rendeletet adott ki az biotermékek előállítására, értékesítésére és forgalmazására vonatkozóan.

Weboldal

Link

Az EU 2018/848 rendelete

Link

További információ a biotermékekre vonatkozó törvényi előírásokkal kapcsolatosan (angolul)

Link

További információ a biotermékekre vonatkozó törvényi előírásokkal kapcsolatosan (magyarul)

Link

Kapcsolattartó

Máté Farkas Máté Farkas

Mezőgazdaság
+36-1/336-0533
m.farkas@bio-garancia.hu