Easy-Cert Tanúsítvány keresőEgy gazdaság vagy vállalkozás csak azokat a termékeket jelölheti és forgalmazhatja bioként, amelyek szerepelnek a tanúsító szervezete által kiállított érvényes bio tanúsítványán is. Azaz amelyeket a vonatkozó jogszabályok szerint és egy akkreditált tanúsító szervezet ellenőrzése mellett állítottak elő, dolgoztak fel, importáltak vagy forgalmaztak. A Bio Garancia tanúsítvány minden esetben csak a helyszíni ellenőrzést követően kerül kiállításra. 

A Bio Garancia tanúsítványokon szereplő termékek a gazdaság/vállalkozás típusától eltérőek lehetnek. Növénytermesztők és állattartók esetén az öko és konvencionális párhuzamos egységből származó növénykultúra és állatfaj is megjelenik a dokumentumon az aktuális évre jelölhető státusszal (konvencionális, átállási, ökológiai, stb). Szőlő és ültetvény esetén a fajták is listázásra kerülnek. Ezen gazdaságok/vállalkozások tanúsítványán a nem öko egységből származó tej, tojás, méz, növénytermesztőknél a konvencionális állat is megjelenik, amennyiben az releváns. Gombatermesztők, vadongyűjtők, feldolgozók, kereskedők és méhészek esetén csak az öko egységből származó, ellenőrzött termékek kerülnek fel a Bio Garancia tanúsítványra. Az egyéb, konvencionális egység termékei nem. 

A bio tanúsítvány növénytermesztés, vadon termő növények gyűjtése és méhészet esetén visszavonásig, vagy a rajta feltüntetett időpontig (legkésőbb a tanúsítást követő év utáni január végéig) érvényes, de kizárólag a tanúsítványon megadott évben betakarított/gyűjtött/pergetett termékekre. Gombatermesztők, állattartók, feldolgozók, takarmány-előállítók, kereskedők és importőrök esetén a tanúsítvány visszavonásig vagy a rajta feltüntetett időpontig (legkésőbb a tanúsítást követő év utáni január végéig) érvényes. Példaként, egy 2020-ban betakarított termény 2020. szeptember 10-i ellenőrzése után, szeptember 24-én kapta meg a Bio Garancia tanúsítványát. Ez esetben a tanúsítvány a 2020-as termékekre (vadongyűjtők és növénytermesztők esetén) legkésőbb 2022. január 31-ig érvényes. Fentieknek megfelelően értékesítés során a számlákon minden esetben fel kell tüntetni a tételazonosítót, vagyis a betakarítás évét. 

A tanúsítás folytonossága érdekében fontos tehát, hogy partnereink az ellenőrzési jegyzőkönyvben, illetve a tanúsítási döntésben előírt esetleges hiánypótlásokat és javító intézkedéseket a megadott határidőig megtegyék. Amennyiben az ellenőrzési és/vagy tanúsítási költségek kifizetése elmarad, a tanúsítvány nem állítható ki. 

A Bio Garancia tanúsítványon a pontos beazonosíthatóság miatt feltüntetésre kerül az ügyfél neve, címe, a tanúsító szervezettel kötött szerződés kezdete, az utolsó ellenőrzés időpontja, és a tanúsítvány kiállításának dátuma. Minden tanúsítvány egyedi azonosítóval van ellátva. 

A tanúsítvány kiállítása után elküldjük partnereink részére a tanúsítvány elektronikus elérhetőségét, melyet bármikor le tudnak tölteni. Ezt követően a nyomtatott tanúsítványt is postázzuk, melyet érdemes megőrizni. 

Fontos, hogy az ellenőrzésen a beszállítók érvényes bio tanúsítványát is be kell tudni mutatni. Amennyiben az nem áll rendelkezésre és utólag sem tudja bemutatni, akkor a mindenkori szankciókatalógus szerint történik a szankcionálás. 

A Bio Garancia az Easy-Cert Csoport tagjaival közösen működteti az EASY-CERT tanúsítvány kereső honlapot, ahol bárki számára elérhető a cégcsoport által kiállított összes tanúsítvány. A tanúsítvány keresőben végezhet egyszerű és részletes keresést. Amennyiben bizonyos személy, vagy bizonyos település ökogazdáinak tanúsítványára kíváncsi, úgy az egyszerű alapadat megadásával megtalálhatja. A prémium keresésnél (mindenki számára ingyenes) rászűrhet kultúrákra, állatokra, termékekre, így a tanúsítvány kereső az ennek megfelelő tanúsítványokat listázza ki a gazdálkodás/vállalkozás nevével és adataival. A Bio Garancia tanúsítványa minden esetben letölthető PDF formátumban. Használat előtt, ha szükséges, a bal felső sarokban ne felejtse el átállítani a nyelvet magyarra. A Bio Garancia tanúsítvány kereső nagy előnye, hogy a számunkra ismertté vált hamisított tanúsítványok listáját is tartalmazza.