Input listák

Információ gazdálkodóknak

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereknek meg kell felelniük a 889/2008/EK rendelet I. és II. mellékletében foglalt követelményeknek. Mivel az EU-bio rendelet csak a felhasználható hatóanyagok és alapanyagok listáját tartalmazza, nem pedig a forgalomban lévő termésnövelő anyagok és növényvédőszerek nevét, így a gazdálkodóknak nem minden esetben egyszerű eldönteni, hogy az adott készítmény felhasználható-e a termelés során. Továbbá minden országban más-más készítmények rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel, így az EU-bio rendeletek nehezen is tartalmazhatnának konkrét ökológiai gazdálkodásban felhasználható termékeket. 

Ezért az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerekről lista készült, mely rendszeresen frissül. Ellenőrző szervezetünk jelenleg két, ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítményeket tartalmazó listát fogad el:

1) Országos NÉBIH szerlista 

Az országos szerlista készítését a 34/2013 VM rendelet 23 § e) pontjában foglaltaknak megfelelően a NÉBIH koordinálja, teszi közzé honlapján. A bíráló bizottság tagjai: NÉBIH, Bio Garancia Kft., Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., ÖMKI, illetve bio érdekképviseleti szervezetek. Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára való felkerülés díjmentes, a bírálat elvégzéséhez szükséges a gyártó/forgalmazó, vagyis az úgynevezett engedélytulajdonos hozzájárulása. 

2) Ellenőrző szervezet listája 

Amennyiben egy készítmény nem szerepel az országos NéBiH szerlistán, akkor az ellenőrző szervezeteknek egyedileg kell elbírálni. A Bio Garancia Kft. ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listája itt érhető elFelhasználás feltételei az ökológia gazdálkodást folytató termelők részére: 


Információ szergyártóknak

A Bio Garancia Kft. ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára való felkerülés menete: 

1. Általános szerződési feltételek (ÁSZF) elfogadása és szerződés megkötése. 

2. Szükséges dokumentumok beküldése, melyek a következők: 

3. Bírálati díj befizetése 

4. Sikeres értékelést követően a termék felkerül az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára 

A beküldendő dokumentumokat az info@bio-garancia.hu központi e-mail címünkre várjuk. 

Nemzetközi listák (EASY-CERT services) és a Bio Garancia

A Bio Garancia Kft. együttműködik a fenti szervezettel, így amennyiben a termék már szerepel az EASY-CERT services listáján, akkor elegendő ugyanazokat a dokumentumokat benyújtani, amit már az EASY-CERT servicesszámára beküldtek (akár idegen nyelven is). 


Az Input-anyag elbíráláshoz kapcsolódó dokumentumok az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

Megállapodás és megrendelő a szerek elbírálásáról és közzétételéről

Általános szerződési feltételek

Díjszabás - Felhasználható szerek

Műtrágyák regisztrációs lapja 

Növényvédő- és nedvesítő szerek regisztrációs lapja

GMO mentességi nyilatkozat

Input logóhasználati útmutató