Input listák

Információ gazdálkodóknak

Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereknek meg kell felelniük az (EU) 2021/1165-ös rendelet I. és II. mellékletében foglalt követelményeknek. Mivel az EU-bio rendelet csak a felhasználható hatóanyagok és alapanyagok listáját tartalmazza, nem pedig a forgalomban lévő termésnövelő anyagok és növényvédőszerek nevét, így a gazdálkodóknak nem minden esetben egyszerű eldönteni, hogy az adott készítmény felhasználható-e a termelés során. Továbbá minden országban más-más készítmények rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel, így az EU-bio rendeletek nehezen is tartalmazhatnának konkrét ökológiai gazdálkodásban felhasználható termékeket. 

Ezért az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerekről lista készült, mely rendszeresen frissül. Ellenőrző szervezetünk jelenleg két, ökológiai gazdálkodásban felhasználható készítményeket tartalmazó listát fogad el:

1) Országos NÉBIH szerlista 

Az országos szerlista készítését a 34/2013 VM rendelet 23 § e) pontjában foglaltaknak megfelelően a NÉBIH koordinálja, teszi közzé honlapján. Az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára való felkerülés díjmentes, a bírálat elvégzéséhez szükséges a gyártó/forgalmazó, vagyis az úgynevezett engedélytulajdonos hozzájárulása. 

2) Ellenőrző szervezet listája 

Amennyiben egy készítmény nem szerepel az országos NéBiH szerlistán, akkor az ellenőrző szervezeteknek egyedileg kell azt elbírálnia. A Bio Garancia Kft. a FiBL által kidolgozott, több országban egységesen alkalmazott módszertan alapján bírálja el a készítményeket. Ezért az általunk elbírált készítmények a sikeres bírálatot követően egyrészt felkerülnek a FiBL nemzeti (magyar) listájára és az EU Input Listára, másrészt a Bio Garancia Kft. ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára is, ami itt érhető el.


Felhasználás feltételei az ökológia gazdálkodást folytató termelők részére: 

  • Ökológiai gazdálkodásban felhasználható szereknél is be kell tartani az engedélyokiratban leírtakat. 

  • Külföldről behozott készítmények, melyek az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelnek, csak abban az esetben használhatóak fel, ha van magyarországi forgalomba hozatali engedélyük. 

  • Ha olyan készítményt szeretne felhasználni, mely nem szerepel az ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listáján, akkor konzultáljon a Bio Garanciával még a beszerzés előtt! 

  • Az országos NÉBIH szerlistán az EK műtrágyák nem szerepelnek, ezeket az anyagokat minden esetben a gazdálkodóval szerződésben álló ellenőrző szervezetnek kell elbírálnia.  


Információ szergyártóknak

A Bio Garancia Kft. ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára való felkerülés menete: 

1. Általános szerződési feltételek (ÁSZF) elfogadása és szerződés megkötése. 

2. Szükséges dokumentumok beküldése, melyek a következők: 

  • Engedélyköteles termék esetén érvényes hazai engedélyokirat 

  • Műtrágyák, termésnövelő anyagok és növényvédő szerek regisztrációs lapja 

  • Nyilatkozat a genetikailag módosított organizmusok tilalmának való megfelelésről, a 834/2007/EK rendelet értelmében 

  • Biztonsági adatlapok 

  • Gyártási folyamat leírása 

3. Bírálati díj befizetése 

4. Sikeres értékelést követően a termék felkerül a Bio Garancia Kft. által jóváhagyott ökológiai gazdálkodásban felhasználható szerek listájára, valamint a FiBL nemzeti (magyar) listájára és az EU Input Listára.

A beküldendő dokumentumokat az info@bio-garancia.hu központi e-mail címünkre várjuk. 

Nemzetközi listák (EASY-CERT services) és a Bio Garancia

A Bio Garancia Kft. együttműködik a fenti szervezettel, így amennyiben a termék már szerepel az EASY-CERT services listáján, akkor elegendő ugyanazokat a dokumentumokat benyújtani, amit már az EASY-CERT services számára beküldtek (akár idegen nyelven is). 


Az Input-anyag elbíráláshoz kapcsolódó dokumentumok az alábbi linkekre kattintva érhetők el:

Megállapodás és megrendelő a szerek elbírálásáról és közzétételéről

Általános szerződési feltételek

Díjszabás - Felhasználható szerek

Műtrágyák regisztrációs lapja 

Növényvédő- és nedvesítő szerek regisztrációs lapja

GMO mentességi nyilatkozat

Input logóhasználati útmutató

Input logók letölthetők itt